اندازه سنگ کلیه ، اگر شما در این مقاله هستید پس حتما قصد دارید در باره سایز های مختلف سنگ کلیه بدانید . ما در این مقاله به طور کامل سایز های سنگ کلیه را به شما خواهیم گفت و همچنین یک دارو گیاهی برای درمان سنگ کلیه ، به شما عزیزان معرفی خواهیم کرد که با مصرف این دارو به درمان سریع سنگ کلیه شما کمک خواهد کرد .
سنگهای سیستم دستگاه ادراری یا همان سنگ کلیه هنگامی تشکیل میشوند که حجم ادرار فرد کم شود و بالطبع آن، در ادرار مواد تشکیلدهنده سنگ در ادرار افزایش پیدا کند. نوشیدن کم مایعات و در نتیجه کاهش مایعات بدن، شانس ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد. همان گونه که مستحضرید در این مقاله از سایت فرطب قصد داریم درباره سنگ کلیه، انواع و اندازه سنگ کلیه ، اطلاعاتی را به شما ارائه دهیم؛ پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

سنگ کلیه
به طور میانگین از هر بیست نفر، یک نفر در طول زندگیاش مبتلا به سنگ کلیه و یا سنگهای سیستم ادراری میشود. در برخی شرایط پزشکی نظیر نقرس و بعضی داروها، شانس بیمار برای ابتلا به سنگ کلیه بالاتر میبرد؛ این بیماری درصورتیکه زود درمان شود، ضایعهای به کلیه نمیرساند.
خوردن پروتئینهای حیوانی، غذای کمنمک، کلسیم و اگزالات مانع از تشکیل سنگ کلیه میشوند.
حتما بخوانید : آیا سنگ کلیه خطرناک است
انواع سنگ کلیه

دانستن انواع اندازه سنگ کلیه ، در شناخت علل بروز آنها بسیار مفید بوده و به کمک این اطلاعات، بیماران میتوانند از بروز موارد بیشتر پیشگیری کنند. افراد باید در صورت امکان، سنگهای دفع شده را جمع آوری کرده و جهت انجام آزمایشهای لازم، در هنگام مراجعه به پزشک همراه خود ببرند. به طور کلی انواع سنگهای کلیه در دستههای زیر طبقهبندی میشوند که در ادامه درباره هرکدام به طور مختصر توضیحاتی ارائه دادهایم.
سنگهای کلسیمی
اغلب سنگهای کلیوی از جنس کلسیم هستند و معمولاً بهصورت کلسیم اگزالات تشکیل میشوند. اگزالات نوعی ماده شیمیایی است که از طریق رژیم غذایی جذب صورت میگیرد و یا روزانه توسط کبد ساخته میشود. برخی میوهها، سبزیجات شکلات و آجیل حاوی مقادیر فراوانی از اگزالات هستند.
عوامل تغذیهای، جراحی بای پس گوارشی، مصرف مقادیر بالای ویتامین D و برخی از اختلالات متابولیکی میتوانند غلظت اگزالات یا کلسیم را در ادرار افزایش دهند.
علاوه بر اینها، اندازه سنگ کلیه ، سنگهای کلیوی میتوانند بهصورت کلسیم فسفات نیز تشکیل شوند. این نوع سنگ، در بیماریهای متابولیکی مانند اسیدوز توبولار شیوع بالاتری دارد؛ همچنین سنگهای کلیوی کلسیم فسفات میتوانند با مصرف بعضی از داروهای مخصوص درمان صرع و یا میگرن همچون توپیرامات ارتباط داشته باشد.
سنگهای استروویتی

سنگهای استروویتی کلیوی، در پاسخ به عفونتهای ادراری شکل میگیرند. این سنگها میتوانند به سرعت رشد نمایند و اندازه نسبتاً بزرگی پیدا کنند. در برخی از اوقات، سنگهای استروویتی علائم اندکی دارند.
سنگهای اسید اوریکی
سنگهای اسید اوریکی در کلیه میتوانند در افرادی شکل گیرند که به دلایلی آب زیادی را از دست می دهند. عواملی مانند:
- اسهال یا سو جذب مزمن
- مصرف رژیم غذایی پر پروتئین
- دیابت یا سندرم متابولیک
علاوه بر موارد اشاره شده، عوامل ژنتیکی خاصی نیز میتوانند منجر به افزایش خطر ابتلا به سنگهای اسید اوریکی شوند.
سنگهای سیستئینی
سنگهای سیستئینی کلیوی، در افراد مبتلا به نوعی اختلال ژنتیکی به نام سیستئینوری تشکیل میشوند. این اختلال، سبب دفع بیش از حد آمینواسیدها از بدن، توسط کلیهها میشود.
تشخیص سنگ کلیه

اغلب بیمارانی که مبتلا به سنگهای ادراری هستند، ممکن است به علت درد پهلو (کولیک کلیوی)، استفراغ، تهوع و گاهی تب مراجعه کنند و در مواردی نیز بدون هیچگونه علامتی باشند؛ جهت تشخیص بیماری، بررسی استاندارد قابلقبول، گرفتن شرححال و امتحان بالینی از بیمار الزامی است.
تشخیص کلینیکی به گرفتن عکس رادیولوژی و سونوگرافی امکانپذیر میباشد. در صورتی که سونوگرافی در دسترس باشد، لازم است بهعنوان اولین قدم تشخیصی مورداستفاده قرار بگیرد؛ توجه کنید که هرچند اگر درد تسکین یابد، ارزیابیهای تصویری را نباید به تأخیر انداخت.
علل و عوامل ایجاد کننده سنگ کلیه
در ادامه مقاله مربوط به اندازه سنگ کلیه، تعدادی از علل و عوامل ایجاد سنگ کلیه را بررسی کردهایم که عبارتاند از:
- عفونت
- عوامل غیرعفونی
- اختلالات ژنتیک
- مصرف بعضی از داروها
- بیماریهای نفروکلسیوز، هیپرپاراتیروئیدیسم، بیماریهای گوارشی (برداشتن قسمتی از روده، کرون، سوءتغذیه و هیپراوگزالوریا)
- تنگی محل اتصال حالب به لگنچه (لگنچه حفرهای در کلیه است که ادرار در آن جمع میشود)
- تنگی حالب
- برگشت ادرار به کلیهها
- کلیههای نعل اسبی
- اسیدوز کلیوی
سنگهایی که در زمینه اختلالات ژنتیکی به وجود میآیند، سیستین و گزانتین می هستند. سنگهای عفونی مانند سنگ آمونیوم اورات و غیرعفونی مانند اوگزالات، کلسیمی میباشند. جنبههای متابولیکی بدن در تشکیل سنگهای سیستم دستگاه ادراری بسیار بااهمیت هستند.
علائم سنگ کلیه

سنگ کلیه در مراحل ابتدایی آن هیچ علائمی ندارد تا زمانی که سنگ در کلیه شروع به حرکت کند؛ در این مرحله، ممکن است افراد چنین علائم و نشانههایی را تجربه کنند:
- درد شدید در اطراف و پشت دنده
- دردی که به قسمت پایین شکم و کشاله ران منتشر میشود
- درد در ادرار کردن
- قرمز یا قهوهای بودن ادرار
- ادرار بدبو
- تهوع و استفراغ
- نیاز به ادرارکردن مداوم
- ادرار بیش از حد معمول
- تب و لرز در صورت وجود عفونت
- ادرارکردن به مقدار کم
اندازه سنگ کلیه

همانطور که میدانید سنگ کلیه ممکن است بهصورت منفرد و یا اینکه در تعداد فراوان باشد، اندازه سنگهای کلیه متفاوت است، اندازه سنگ کلیه در برخی از موارد بسیار ریز و کوچک بوده و تنها بهاندازهٔ یک عدد لپه یا نخود هستند و برخی دیگر از آنها نیز بهاندازهای درشت هستند که میتوانند تمام لگنچه کلیه را پر کنند.
درمان سنگ کلیه
درمان سنگ کلیوی بسته به علت تشکیل و نوع آن متفاوت است؛
درمان سنگهای کلیوی کوچکی که با علائم خفیفی همراه هستند :

اغلب سنگهای کلیوی نیازی به درمانهای تهاجمی ندارند و شما از طریق روشهای اشاره شده، قادر خواهید بود یک سنگ کوچک را از سیستم ادراری عبور داده و دفع نمایید اندازه سنگ کلیه .
نوشیدن آب :
نوشیدن روزانه ۱.۹ تا ۲.۸ لیتر آب به شستشوی سیستم ادراری کمک میکند.
تسکین درد سنگ کلیه :
عبور یک سنگ کوچک با ناراحتی و درد زیادی همراه خواهد بود. پزشک جهت درمان درد سنگ کلیه، مسکن تجویز خواهد کرد؛ برای مثال ناپروکسن، ایبوپروفن، استامینوفن و یا دیگر داروهای قویتر
درمان سنگهای کلیوی بزرگ و انواعی که منتهی به نشانهها و علائم شدیدتر میشوند:
دستهای از سنگهای کلیوی که با درمانهای سنتی و ساده قابل درمان نیستند، یعنی بزرگتر از آن هستند که قابلیت دفع خودبهخودی را داشته باشند و همچنین منجر به آسیب کلیه، خونریزی و عفونت پیشرونده دستگاه ادراری شدهاند، به روشهای درمان تهاجمی نیاز دارند.
استفاده از امواج صوتی با هدف سنگشکنی :
اندازه سنگ کلیه ، در این فرایند سنگشکنی از امواج صوتی و با هدف تولید ارتعاشات قوی با نام امواج شوکی استفاده مینمایند که سنگ کلیه را به تکههای بسیار کوچکی خرد میکند که این خردهها نیز از طریق ادرار دفع میشوند. این فرایند صدای بسیار بلندی تولید میکند که با درد متوسطی نیز همراه است؛ لذا جهت راحتی بیشتر بیمار یا تحت بیهوشی خفیفی قرار میگیرد و یا از انواع مسکنها برای عدم احساس درد در بیمار استفاده میکنند. نوع فرایند نیز بستگی به تجهیزات مورد استفاده دارد.
سنگشکنی بهوسیله امواج شوکی :

ممکن است منجر به خونریزی در اطراف کلیه، خونریزی از طریق ادرار و کبود شدگی در ناحیه کمر، شکم یا ارگانهای مجاور شود. عبور خردههای سنگ از سیستم ادراری نیز میتواند با ناراحتی و درد همراه باشد.
جراحی به منظور درآوردن سنگهای بزرگ : بهمنظور درآوردن سنگهای بزرگ، جراح کلیه را باز میکند؛ در واقع از طریق جراحی، برشی کوچک در ناحیه کمر بیمار ایجاد میکنند. این نوع جراحی زمانی استفاده میشود که درمان از طریق امواج شوکی موفقیتآمیز نباشد و یا سنگ موجود در کلیه بسیار بزرگ باشد.
استفاده از یورتروسکوپ برای حذف سنگ :
در برخی موارد بهمنظور درمان سنگهای کلیه از دستگاه یورتروسکوپ استفاده میشود که وسیلهای برای مشاهده درون سیستم ادراری است. بدین روش که لوله مجهز به دوربین آندوسکوپ را از مثانه به سمت حالب عبور میدهند و در نهایت آن را به سمت سنگ حرکت میدهند. زمانی که محل سنگ بهدرستی تعیین شد، از طریق ابزارهای خاصی آن را به تکههای ریزتری میشکنند تا از طریق ادرار دفع شود.
جراحی غده پاراتیروئید :

در برخی موارد، سنگهای کلسیمی به دلیل فعالیت بیش از حد غدد پاراتیروئید تشکیل میشوند. زمانی که این غدد بیش از حد مجاز هورمون پاراتیروئید را ترشح کنند، سطح کلسیم بدن افزایش یافته و منتج به دفع مقادیر زیادی کلسیم از ادرار میگردد. یک تومور در یکی از ۴ غده پاراتیروئید، میتواند منجر به ایجاد چنین شرایطی در بیمار شود. در این شرایط، معمولاً جراح این نوع تومورها و یا غدد پاراتیروئید را از طریق جراحی خارج میکند.
سخن پایانی مقاله اندازه سنگ کلیه

در این مقاله از سایت فرطب درباره سنگ کلیه، انواع و اندازه سنگ کلیه ، اطلاعاتی را خدمتان مطرح کردیم تا به سؤالات شما در این زمینه پاسخ دهیم. امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد؛ در صورت بروز هرگونه ابهامی، کارشناسان مجموعه فرطب، همواره آماده ارائه خدمت به شما عزیزان هستند.