عوارض برنزه کردن پوست با سولاریوم چیست؟
وقتی تابستان در راه است، خیلیها هوس میکنند به ساحل رفته و پوست خود را برنزه کنند. اما برنزه کردن به روشهای طبیعی دردسرهای خاص خود را دارد و بسیاری از افراد فرصت ندارند چندین روز را در ساحل بگذرانند تا پوست خود را برنزه کنند. در این شرایط، بسیاری ممکن است به سراغ روشهای سریعتر و آسانتر مانند سولاریوم بروند. سولاریوم دستگاهی است که میتواند پوست شما را بدون قرار گرفتن در معرض نور خورشید برنزه کند. اما سولاریوم علیرغم تمام ویژگیهای خوبی که دارد، معایب زیادی نیز دارد که شاید خیلی از افراد با این معایب آشنا نباشند. بیایید ببینیم برنزه کردن با سولاریوم چقدر ایمن است و چه عوارضی ممکن است داشته باشد.
در ادامه این مقاله از فرطب، به ویژگی های سولاریوم میپردازیم:
نور خورشید و اثرات مثبت و منفی آن
سولاریوم چیست؟
سولاریوم واحد برنزه کننده پوست است که در فرآیند برنزه کردن، از اشعه ماوراء بنفش استفاده میکند. سولاریومها به عنوان تخت آفتاب، لامپ آفتابی یا تخت برنزه نیز شناخته میشوند. سولاریوم باعث برنزه شدن در مدت زمان کوتاهی میشود. در فرآیند برنزه شدن پوست توسط سولاریوم، لامپها تشعشعاتی مشابه آنچه از خورشید دریافت میکنیم ساطع میکنند و به برنزه شدن پوست کمک میکنند. فردی که تحت این فرآیند قرار میگیرد در یک منطقه خاص در فاصله چند قدمی لامپهای UV دراز میکشد و لامپها روشن میشوند و اشعه ماوراء بنفش بر روی بدن ساطع میکنند و پوست را به تدریج برنزه میکنند. کل فرآیند بین 5 تا 20 دقیقه طول میکشد و بسیار ساده است.
چگونه اشعه UV روی پوست تاثیر میگذارد؟
سلولهای پوست در لایه بالایی پوست (اپیدرم) رنگدانهای به نام ملانین میسازند. ملانین به پوست شما رنگ طبیعی میدهد. هنگامی که پوست در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار میگیرد، ملانین بیشتری تولید میکند. این باعث تیره شدن و برنزه شدن پوست میشود. برنزه شدن نشانه آن است که پوست در اثر اشعه ماوراء بنفش آسیب دیده است و این نشانه سلامتی نیست.
ویتامینی که باعث سلامتی پوست می شود؟
مزایای سولاریوم
برخی از مزایای سولاریوم نسبت به سایر روشهای برنزه کردن عبارتند از:
- تولید ویتامین D در پوست
- مبارزه با آکنههای روی پوست
- عدم سوختگی پوست برخلاف برنزه شدن طبیعی
- افزایش گردش خون
- القای وضعیت روانی خوب، مثبت و خوشبینانه
- برنزه شدن یکنواخت در سراسر بدن
- درمان برخی از بیماریهای پوستی مانند درماتیت آتوپیک، درماتیت سبورئیک، پسوریازیس، ویتیلیگو و آکنه
عوارض ناشی از برنزه کردن با سولاریوم
گرچه سولاریوم مزایایی دارد، اما عوارض آن بسیار بیشتر و خطرناکتر است:
- سرطان پوست: برنزه کردن با سولاریوم خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد.
- آسیب طولانی مدت به بینایی: استفاده از سولاریوم با ملانوم چشمی، یک نوع سرطان چشم، مرتبط است. همچنین میتواند مشکلات چشمی مانند آب مروارید و فتوکونژونکتیویت ایجاد کند.
- پیری زودرس پوست: سولاریوم به دلیل تخریب کلاژن پوست، باعث از بین رفتن خاصیت ارتجاعی پوست و در نتیجه چین و چروک میشود.
- تحریک پوست و ایجاد حساسیتهای پوستی: افراد با پوست روشن و حساس ممکن است واکنش آلرژیک به اشعه ماوراء بنفش داشته باشند و دچار راش قرمز و خارش دار شوند.
- کاهش ایمنی بدن: سولاریوم ایمنی بدن را کاهش میدهد و احتمال ابتلا به برخی بیماریهای عفونی را افزایش میدهد.
- نتایج موقت: برنزه کردن با سولاریوم دوام زیادی ندارد و بعد از مدتی باید دوباره انجام شود.
توصیههای ایمنی
- استفاده از عینک محافظ: همیشه هنگام استفاده از سولاریوم از عینکهای محافظ استفاده کنید.
- محدود کردن تعداد جلسات: تعداد جلسات سولاریوم را به حداقل برسانید و بین جلسات فاصله مناسبی ایجاد کنید.
- استفاده از کرمهای محافظ: پیش از استفاده از سولاریوم از کرمهای محافظ پوست استفاده کنید.
- مراقبتهای بعد از سولاریوم: پس از هر جلسه، از محصولات مرطوبکننده و تسکیندهنده استفاده کنید تا پوستتان بهتر بازیابی شود.
سخن نهایی
اگر قبلا از سولاریوم استفاده کردهاید، خطر ابتلا به سرطان پوست در شما بیشتر خواهد بود. پس اگر تمایل و اصرار به برنزه کردن خود با سولاریوم دارید، بهتر است پوست خود را بشناسید و در صورت مشاهده هرگونه لکه جدید یا غیرعادی یا تغییر در یک نقطه موجود، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. همچنین ممکن است بخواهید با پزشک خود در مورد تهیه یک برنامه مراقبت صحبت کنید. در هر صورت قبل از استفاده از سولاریوم به نکات مطرح شده توجه کنید و تا جایی که میتوانید موارد ایمنی را رعایت کنید. به طور کلی، افراد از هر نوع پوستی در معرض خطر آسیب پوست، پیری زودرس و سرطان پوست هستند. پس برای به دست آوردن بهترین محافظت در برابر اشعه ماوراء بنفش، از کلاه، لباس محافظ، کرم ضد آفتاب، عینک آفتابی و سایه استفاده کنید.
با آگاهی از این موارد میتوانید تصمیم بهتری در مورد برنزه کردن پوست خود بگیرید و از روشهای ایمنتر و سالمتری بهره ببرید.
منبع: betterhealth