دیابت با بدنتان چه میکند؟
دیابت یک بیماری متابولیکی است که بر توانایی بدن برای تولید یا استفاده از انسولین اثر میگذارد. انسولین هورمونی است که به بدن کمک میکند گلوکز را به انرژی تبدیل کند. اگر دیابت به موقع تشخیص داده و مدیریت شود، میتوان از بروز عوارض جدی جلوگیری کرد. در غیر این صورت، دیابت میتواند به بیماری قلبی، سکته مغزی، آسیب کلیوی و عصبی منجر شود.
استحکام استخوان ها، کنترل دیابت، تقویت حافطه، جلوگیری از ریزش مو با این ویتامین
دیابت چیست؟
پس از خوردن غذا، بدن شما قند موجود در غذا را تجزیه کرده و از آن برای تولید انرژی استفاده میکند. برای انجام این فرآیند، پانکراس باید انسولین تولید کند تا به جذب قند از خون و انتقال آن به سلولها کمک کند.
افراد مبتلا به دیابت یا انسولین کافی تولید نمیکنند یا بدنشان نمیتواند از انسولین تولید شده بهطور مؤثر استفاده کند. این امر منجر به افزایش سطح قند خون میشود، در حالی که سلولهای بدن همچنان بدون انرژی میمانند. این شرایط میتواند بر تمامی سیستمهای مهم بدن اثرات منفی بگذارد.
انواع دیابت
- دیابت نوع اول:
در دیابت نوع اول که بیشتر در کودکان و جوانان تشخیص داده میشود، سیستم ایمنی به سلولهای تولیدکننده انسولین در پانکراس حمله میکند. افراد مبتلا به دیابت نوع اول باید انسولین دریافت کنند تا زنده بمانند. - دیابت نوع دوم:
این نوع دیابت ناشی از مقاومت به انسولین است. در این وضعیت، بدن نمیتواند از انسولین بهطور مؤثر استفاده کند. دیابت نوع دوم بیشتر در افراد مسن دیده میشد، اما به دلیل سبک زندگی ناسالم، اکنون در جوانان نیز شایع است. پیشدیابت را میتوان با رژیم غذایی مناسب و ورزش کنترل کرد و از ابتلا به دیابت نوع دوم پیشگیری کرد. - دیابت بارداری:
دیابت بارداری نوعی دیابت است که در دوران بارداری رخ میدهد و اغلب با تغییرات رژیم غذایی و ورزش قابل کنترل است. این نوع دیابت میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع دوم را در سالهای آینده برای مادر و کودک افزایش دهد.
اثرات دیابت بر سیستمهای مختلف بدن
سیستم گوارش و غدد درونریز
اگر بدن نتواند انسولین تولید کند یا از آن استفاده کند، برای تأمین انرژی، چربی را تجزیه میکند که منجر به تولید مواد شیمیایی سمی مانند کتونها میشود. این وضعیت میتواند باعث کتواسیدوز دیابتی شود که نشانههای آن شامل تشنگی شدید، ادرار زیاد و خستگی است.
آسیب کلیوی
دیابت میتواند به کلیهها آسیب برساند و توانایی آنها در فیلتر کردن خون را مختل کند. بیماری کلیوی مرتبط با دیابت که به آن نوروپاتی دیابتی میگویند، ممکن است در مراحل اولیه بدون علامت باشد. بررسی مرتب سلامت کلیهها برای پیشگیری از نارسایی کلیوی ضروری است.
سیستم گردش خون
دیابت باعث افزایش خطر ابتلا به فشار خون بالا میشود و بهمرورزمان ممکن است منجر به تصلب شرایین و بیماری قلبی شود. ترک سیگار، رژیم غذایی سالم و ورزش میتواند به کاهش این خطرات کمک کند.
سیستم عصبی و بینایی
آسیب به عصبها در دیابت، به نام نوروپاتی دیابتی شناخته میشود که میتواند باعث کاهش حس در پاها شود. این عارضه خطرناک است، زیرا ممکن است آسیب یا عفونتها بدون اینکه متوجه شوید، پیشرفت کنند. رتینوپاتی دیابتی نیز میتواند بینایی شما را تحت تأثیر قرار دهد و حتی منجر به نابینایی شود.
سلامت روان
دیابت میتواند بر سلامت روان تأثیر بگذارد و باعث استرس، اضطراب و افسردگی شود. آگاهی بیشتر درباره دیابت و یادگیری روشهای مدیریت آن میتواند به کاهش این نگرانیها کمک کند.
با قاتل بیماری های قلبی، دیابت نوع 2 و سرطان آشنا شوید
راههای پیشگیری و کنترل دیابت
- پیروی از رژیم غذایی متعادل
- انجام ورزش منظم
- ترک سیگار
- کنترل مرتب قند خون
دیابت یک بیماری قابل کنترل است. با اتخاذ یک سبک زندگی سالم میتوان از عوارض آن جلوگیری کرد و حتی در برخی موارد، بیماری را در فاز خاموش نگه داشت.
جمع بندی
دیابت یک بیماری قابل کنترل است. با اصلاح سبک زندگی، تغییر رژیم غذایی، انجام ورزش و پیگیری مداوم وضعیت سلامتی میتوان از بروز بسیاری از عوارض آن جلوگیری کرد. آگاهی و آموزش درباره دیابت ، نقش مهمی در مدیریت بهتر این بیماری دارد.
منبع: diabinfo