سلامت بدن

تکرر ادرار در شب کلافه تان کرده؟ مطالعه کنید

تکرر ادرار شبانه یکی از مشکلاتی است که با افزایش سن یا برخی از شرایط خاص سلامتی ممکن است بروز کند. این مشکل به این معنی است که افراد مجبورند چندین بار در طول شب برای ادرار کردن از خواب بیدار شوند، که می‌تواند خواب شبانه را مختل کند و بر کیفیت زندگی تأثیر منفی بگذارد. به طور کلی، بهتر است اگر با این مشکل مواجه هستید، با پزشک خود مشورت کنید، زیرا این مشکل می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت، عفونت مجاری ادراری یا مشکلات پروستات باشد. اما با رعایت چند اقدام ساده می‌توان تا حدی تکرر ادرار شبانه را کاهش داد.

خوردن ناشتا این آب میوه تمام مجاری ادراری و پاکسازی میکند

خرید اکانت ChatGPT
پیشنهاد بهترین شرکت سئو

چرا تکرر ادرار شبانه رخ می‌دهد؟

با افزایش سن، بدن مقدار کمتری از هورمون‌هایی را تولید می‌کند که به نگهداشتن مایعات در بدن کمک می‌کنند. این کمبود هورمون باعث می‌شود مثانه نتواند مقدار زیادی ادرار را نگه دارد و زودتر پر شود. به همین دلیل افراد مسن‌تر نسبت به افراد جوان‌تر بیشتر به دستشویی می‌روند. همچنین، زنان باردار به دلیل فشار رحم بزرگ‌شده روی مثانه، ممکن است این مشکل را تجربه کنند.

تکرر ادرار شبانه می‌تواند ناشی از مصرف برخی داروهای ادرارآور، مانند داروهای فشار خون باشد. همچنین مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌های خاصی مثل قهوه، الکل، انگور و ماست می‌تواند باعث تحریک مثانه شود و حس نیاز به ادرار را افزایش دهد.

اقدامات ساده برای کاهش تکرر ادرار شبانه

۱. یادداشت‌های روزانه درباره مصرف مایعات و تعداد دفعات ادرار داشته باشید

نگهداری یک یادداشت روزانه از مقدار مصرف مایعات، نوع مواد غذایی و تعداد دفعات ادرار می‌تواند به شما و پزشکتان کمک کند تا عوامل تحریک‌کننده را شناسایی کنید. اگر زمان ادرار کردن در طول روز از ده دقیقه بیشتر شود، ممکن است نشانه‌ای از مشکل باشد.

۲. تغییر زمان مصرف داروهای ادرارآور

اگر داروهای ادرارآور (مدر) مصرف می‌کنید، مانند داروهای فشار خون بالا یا داروهای کاهش تورم پا، سعی کنید زمان مصرف آنها را به بعدازظهر تغییر دهید. این کار کمک می‌کند بیشتر ادرار در طول روز و غروب تولید شود و تولید ادرار در شب کاهش یابد. پیش از انجام این تغییر، با پزشک خود مشورت کنید.

۳. محدود کردن مصرف مایعات قبل از خواب

برای جلوگیری از تکرر ادرار شبانه، بهتر است دو ساعت قبل از خواب، مصرف مایعات را محدود کنید. همچنین نوشیدنی‌های کافئین‌دار و الکلی که باعث تحریک مثانه می‌شوند را در طول روز کاهش دهید.

۴. بررسی قطع تنفس حین خواب (آپنه خواب)

در دوره خواب عمیق، بدن ما هورمون‌های ضد ادراری تولید می‌کند که باعث کاهش تولید ادرار می‌شود. افراد مبتلا به آپنه خواب (قطع تنفس حین خواب) به مرحله خواب عمیق نمی‌رسند و در نتیجه بدنشان هورمون ضد ادراری کمتری تولید می‌کند. درمان آپنه خواب می‌تواند به کاهش تکرر ادرار شبانه کمک کند.

۵. ورزش و استفاده از جوراب‌های فشاری

افرادی که دچار تورم پا هستند، ممکن است شب‌ها بیشتر برای ادرار کردن بیدار شوند، زیرا دراز کشیدن باعث می‌شود مایعات تجمع‌یافته در پاها دوباره وارد گردش خون شوند و از طریق کلیه‌ها به صورت ادرار دفع شوند. ورزش کردن و استفاده از جوراب‌های فشاری به تخلیه این مایعات در طول روز کمک می‌کند.

۶. بالا نگه داشتن پاها در طول روز

برای کاهش تجمع مایعات در پاها، بهتر است در اواخر بعدازظهر یا غروب، پاهایتان را برای یک ساعت در سطح قلب نگه دارید. این کار به تخلیه مایعات از پاها و کاهش تعداد دفعات ادرار شبانه کمک می‌کند.

چند بار ادرار کردن در شب طبیعی است؟

چند بار ادرار کردن در شب طبیعی است؟

ادرار کردن ۴ تا ۸ بار در شبانه‌روز معمولاً طبیعی شمرده می‌شود، اما اگر در طول شب مجبورید بیش از این به دستشویی بروید، یا اگر بیش از دو بار در شب از خواب بیدار می‌شوید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا علت زمینه‌ای آن مشخص شود. همچنین برای افراد بالای ۶۰ سال، بیدار شدن یک بار در شب برای ادرار کردن طبیعی است، اما اگر این تعداد بیشتر شود، لازم است بررسی پزشکی صورت گیرد.

نتیجه‌گیری

تکرر ادرار شبانه یک مشکل شایع است که با افزایش سن بیشتر رخ می‌دهد. اما با انجام اقداماتی ساده مانند محدود کردن مصرف مایعات قبل از خواب، تغییر زمان مصرف داروهای ادرارآور، ورزش، استفاده از جوراب فشاری و بررسی مشکلاتی مانند آپنه خواب، می‌توان به کاهش این مشکل کمک کرد. اگر علائم بهبود نیافتند یا تکرر ادرار شبانه بسیار آزاردهنده بود، مشورت با پزشک ضروری است.

منبع: healthline

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Rating*

دکمه بازگشت به بالا